Förebygga

Inkontinens går i viss mån att förebygga. Men det finns även mycket man kan göra själv för att minska besvären.


Förebygga inkontinens med motion

Förebygga med knipövningar

För att förebygga inkontinens kan du göra knipövningar. Dessa övningar har en bevisad effekt på inkontinens och kan användas när som helst, hur som helst.

 

Så vet du att du kniper rätt

En knipövning ska kännas på samma sätt som när man kniper av strålen när man kissar. Om du har ett finger i slidan och kniper samtidigt ska detta kännas med fingret. Allra bäst är om du även kan känna att bäckenbotten höjs när man kniper. Då vet du att du gör rätt.

Så ofta och så länge

För att träna muskulaturen i bäckenbotten kan du ligga ner på rygg, lyfta upp bäckenet och knipa för att sedan slappna av lika länge. Varje knip ska ungefär vara i 20-30 sekunder.

Du kan även öva knipövningar när du står upp, kanske väntar på bussen eller pysslar med något. Gör övningarna så många gånger du kommer ihåg det, varje dag!

Tänk också på att knipövningar är mycket bra att börja med i tid vid en graviditet för att på bästa sätt förebygga inkontinensbesvär efter förlossningen.

Kissa rätt för att förebygga

Det går även att förebygga inkontinens genom att bli mer medveten om dina toalettbesök. När du går på toaletten ska du se till att inte ha för bråttom. Det är viktigt att det är kroppen själv som kissar och att du inte trycker på. Gör du det alldeles för ofta kan nämligen den reflexen påverkas negativt.

Sitt ordentligt på toalettstolen med båda fötterna i golvet så kan bäckenbotten slappna av. Du ska också undvika att hålla dig för länge samt att på gå toaletten ”för säkerhets skull”.

Håll kroppen igång med motion

Lagom mycket motion är viktigt för att hålla kroppen igång. Skulle det läcka medan man är ute och motionerar kan man prova att stoppa in en tampong i slidan för att på så sätt minska läckaget. Kontinensbåge och inkontinensskydd kan också hjälpa.