Symptom på inkontinens

Det finns många olika typer av inkontinens. Nedan kan du läsa om de olika typernas symptom.


Ansträngningsinkontinens – den vanligaste formen

Inkontinens är vanligast bland äldre kvinnor

Vid ansträngningsinkontinens kan du råka kissa på dig lite när du skrattar, hostar eller tar i.

Detta är den vanligaste formen av inkontinens hos kvinnor. Det innebär att man under ansträngning har svårt att hålla tätt.

Det kan därför vara svårt att hålla tätt när man hostar, skrattar, tränar, motionerar eller gör tunga lyft.

Vanligast är att du märker av denna typ av inkontinens med symptom som att det kommer urin utan att du känt dig kissnödig.

Trängningsinkontinens

Den här typen av inkontinens innebär att du plötsligt känner dig kissnödig och inte hinner till toaletten. Även om mängden urin aldrig är stor kan du inte hålla dig.

Har du trängningsinkontinens behöver du dessutom kissa mycket oftare än normalt. Istället för fyra till åtta gånger per dag måste man kissa cirka tio till femton gånger på en dag. Du behöver dessutom ofta gå upp på nätterna för att kissa.

Det jobbiga med trängningar är att du bara kissar litegrann fast att du känner dig mycket kissnödig.

Andra symptom vid trängningsinkontinens är att du ofta blir mer kissnödig när du blir kall.

Har du någon gång haft urinvägsinfektion vet du hur det känns att ha urinträngningar. Däremot är symptom för urinvägsinfektion ofta mycket lätta att behandla och du känner dig ofta bra efter bara något dygn med medicin.

Andra orsaker till trängningsinkontinens kan för kvinnor vara förstorad livmoder på grund av muskelknutor, myom eller tumörer i äggstockar eller urinblåsan. Hos män kan trängningarna vara symptom för prostatasjukdomar, tumör, sten i urinblåsan eller godartad prostataförstoring.

Blandinkontinens

Symptom för blandinkontinens är att man både har ansträngningsinkontinens och att man ofta känner sig kissnödig på grund av trängningsinkontinens.

Neurogen blåsstörning

Med denna form av inkontinens kan det komma både större och mindre mängder urin hur du än rör dig eller sitter stilla. Symptom för neurogen blåsstörning kan vara både att du ofta blir kissnödig och att du inte kan hålla dig till att du kommer till en toalett. Vissa kan även uppleva att det är svårt att tömma urinblåsan.

Symptom för neurogen blåsstörning uppstår till exempel i samband med diabetes, ryggmärgsskador eller MS.

Överrinningsinkontinens

Symptom för överrinningsinkontinens är att du har en överfylld urinblåsa som läcker lite hela tiden. Denna typ av inkontinens är vanlig hos män som på något sätt fått förändringar i prostatan.

Att upptäcka överrinning i tid är av högsta vikt eftersom att om det går obehandlat kan det orsaka skador på urinblåsa och njurar.